Medverkande orkestrar 2011

Halmstads Stadsmusikanter
När Halmstads Ungdomsgarde egentligen startade är osäkert, men nog är det en blåsorkester med gamla anor. Knut Jespersson tog över som musikalisk ledare i mitten på 60-talet. Då var det en ca 35 man stor orkester med bara ungdomar.  I början på 80-talet ändrades namnet till Halmstads Stadsmusikanter. Under 2003 drog Knut Jespersson sig tillbaka pga. av vacklande hälsa. Hela orkestern vacklade ett tag, men flera musiker, ingen nämnd och ingen glömd, ställde upp och hjälpte till att fortsätta musicerandet. Nu håller den eminente basisten Olle Schön i taktpinnen på repetitionerna och spelglädjen är tillbaka. 

Åderlåtarne
Bildades för över 30 år sedan. Ursprunget var en mässingssextett och denna lilla församling utvecklades sedan till en fullfjädrad blåsorkester med ordinär sättning, både trä och mässing. De repeterar varje söndagskväll. Dirigenten heter Olle Bengtsson och är musiklärare till professionen. ordförande i föreningen är Annika Teleman 035-333 30” 

Falkenbergs Blåsorkester
Orkestern bildades 1942. Gustav Bäckman, en av stadens trumpetare, samlade några kamrater till möte i Folkets Hus avklädningsrum en söndagsmorgon. Det blev en blygsam start för blåsorkestern eftersom endast fyra man anlände, inklusive den sammankallande. Trots denna glesa besättning satte man genast igång att träna. Den dirigent som kanske betytt mest för orkestern var Harald Gustavsson, en musiksergeant på Hallands Regemente. Han tog över som dirigent 1955 och stannade på den posten till sin död 1976. En av H. Gustavssons förnämsta kunskaper var hans förmåga att skriva mästerliga och välklingande arrangerade direkt för orkestern. Många av dessa musikarrangemang spelas än idag. Med Harald Gustavssons alltför tidiga bortgång försvann en stor musikprofil i såväl Halmstads som Falkenbergs musikliv. Orkesterns nuvarande dirigent heter Christina Aurell som kan nås på 0705-44 93 80. 

Mailadress:  falkenbergsblasorkester@gmail.com 

Aneby Symphonic Band/Höglandskåren
Den här konserten är ett samarbete mellan Aneby Symphonic Band och Höglandskåren, den senare från Nässjö. Höglandskåren leds av Maria Sandberg sedan flera år tillbaka och Aneby Symphonic Band leds av Harriet Jönsson sedan 2010. Höglandskåren grundades 1955 och gör ett flertal stora konserter varje år tillsammans med gästartister såsom Fredrik Kempe, Sanna Nielsen, Magnus Bäcklund m fl., vilket gör att man kan finansiera sin verksamhet utan bidrag. Aneby Symphonic Band grundades 1969 av Rolf Edlund, den dåvarande musikledaren, som fortfarande finns med i orkestern.  Båda orkestrarna har ett nära samarbete med Musikskolorna och har deltagare från 14 år upp till 75 år! Just vid detta tillfälle medverkar ett 40-tal musiker och vi får höra originalmusik blandat med klassiska kompositörer och solistiska inslag. Medverkar gör dessutom Pernilla Fogelström på sång. 

Halmstad Bras med Småbrasset
Halmstad brass är en aktivt brassband med ca 35 musiker. Orkestern startade 1972 och har sedan dess regelbundet framträtt med konserter såväl i Halmstad som över stora delar av Sverige och Europa. I ifjol gick resan till Österrike. Halmstad Brass deltar regelbundet i Svenska mästerskapen i Brass Band och har nått goda framgångar genom åren. Repertoaren är bred och sträcker sig allt från psalmer till pop. Sedan några år tillbaka framträder blåsmusikelever från Kulturskolan med Halmstad brass bl.a. under fyrverkerifestivalen, det s.k. Småbrasset, så även i år. Ett populärt inslag för både aktiva och publik! Dirigent för orkestern är Håkan Andersson.

Halmstad brass hittar du via:
www.facebook.se/halmstadbrass

www.halmstadbrass.se 

Horda Musikkår
Musikkåren startade sin verksamhet 1953. Blåsorkesterns sättning utgörs av såväl bleck- som träinstrument samt slagverk. För närvarande består musikkåren av cirka 30 musikanter. Dirigent och ledare är Roland Arvidsson. Horda musikkår är en av de orkestrar som håller Värnamobygdens starka blåsorkestertradition levande. Dessutom har musikkåren även framträtt utanför kommunen i både Sverige och utomlands. 

Åsenhöga Missionskyrkas Brass Band
Orkestern startades 1962 som ett led i församlingens satsning på ungdomsarbete och musikverksamhet. Vårt huvudsyfte är att spela i gudstjänster men även att synas och höras utanför kyrkans väggar. ÅMBB arrangerar årligen konserter och en och annan resa. Vi är medlem i SMM(Svenska Missionskyrkans Musikkårer) och SBBF(Svenska Brassbandfestivalen) och de senaste 10 åren har vi deltagit i brasstävlingarna i Värnamo. Vi har även ett Minibrass i åldrarna 10-13 år. Åsenhöga Missionskyrkas Brass Band har c:a 35 medlemmar från 14 år och uppåt. Ledare och kontaktperson är Olof Forsberg - 070-556 74 11.

Tall Ships Races-kören
TSR-kören är en samling av människor som vill sjunga tillsammans och som vill passa på tillfället att fira detta evenemang i Halmstad. Kören består av både vana och ovana körsångare, så arrangemangen på låtarna är gjorda så att de passar både i tonart och svårighet och ändå låter bra. Varje torsdagskväll i juli träffas kören och övar. Meningen med en sådan här kör är att samla folk – till sång, eftertanke och fred. Ledare är Christina Angsvik, friskvårdssång, körcoach mm, tel.: 070-201 78 77.